Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Jack Kerouac

-Τζακ Κέρουακ-


''Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
Σε αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…
Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλά δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα. Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν. Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα. Ίσως, πρέπει να είναι τρελλοί. Πώς αλλιώς θα κοιτάξουν ένα άδειο καμβά και θα δουν έργο τέχνης; Ή θα καθίσουν στη σιωπή και θ’ ακούσουν τραγούδι που δεν έχει γραφτεί; Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμείς βλέπουμε μεγαλοφυΐες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ο,τι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.''




9 σχόλια:

E.B. είπε...

Πότε το έγραψε; Για μας μιλάει; Υπάχουν και αυτοί ο άνθρωποι. Ας μην απογοητευόμαστε. Υπάρχουμε και εμείς. Λες να τα καταφέρουμε;

Poet είπε...

Χρειάζεται η καρδιά αυτή την τόνωση κατά διαστήματα γιατί τώρα τελευταία άρχισε να κυριαρχεί το κυνικό μυαλό μου. Γεια σου, ρε Χρήστο.

Χρήστος Αντισθένης Ζάχος είπε...

Ε.Β. Σίγουρα θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε τρελοί!

Χρήστος Αντισθένης Ζάχος είπε...

Τόλη, όλοι χρειαζόμαστε τόνωση κατά καιρούς.
Δεν βρίσκω όμως τίποτα κακό με τον κυνισμό... ίσως γιατί έχω την αρχαία σημασία της λέξης στο μυαλό μου.
Καλό απόγευμα.

Αντιγόνη Η. είπε...

Πώς αλλιώς θα προσέχανε τον Κέρουακ;

Κλεομένης Τσιόγκας είπε...

Εχω την ανάγκη να το διαβάζω και να το ξαναδιαβάζω..φτάνω στο τέλος και πάλι από την αρχή. Λόγος που σε μαγεύει ,σε ταξιδευέι, σε ηρεμεί, σου δίνει ελπίδα και σου λέει " Προχώρα, πίστεψε σε αυτό που κάνεις και άσε τις Σειρήνες να τραγουδούν."

Χρήστος Αντισθένης Ζάχος είπε...

#Μάντεψε ποια
Πώς;

#Κλεομένης Τσιόγκας
Απλά, ο αγαπητός Τζακ, λέει τα πράγματα όπως είναι. Γιατί υπήρξε ωραίος καλλιτέχνης και ωραίος άνθρωπος που έζησε τη ζωή του στα άκρα, δίχως να υπολογίζει μέτρα και σταθμά.
Νομίζω πως όλοι το έχουμε σκεφτεί κάπως αυτό, αλλά ελάχιστοι το έχουμε εκφράσει. Εδώ ο Τζακ, το κάνει με μοναδικό τρόπο. Απλά και σταράτα. Και παρόλα αυτά, πάντα ποιητικά.
Υπενθυμίζω λοιπόν ένα από τα ρητά του Μπουκόφκι: "Διανοούμενος είναι αυτός που λέει κάτι απλό με δύσκολο τρόπο. Καλλιτέχνης είναι αυτός που λέει κάτι δύσκολο με απλό τρόπο."
Την καλησπέρα μου.

Αντιγόνη Η. είπε...

Ίσως αν τον βλέπανε σε κάποιο δρόμο...

Χρήστος Αντισθένης Ζάχος είπε...

Ίσως με το έργο που άφησε; ...